Cara Guna ThyMedia AI Untuk Jana Penulisan & Marketing

System Admin / September 12, 2023

Blog Image

CARA GUNA CHATGPT


ChatGPT secara rasminya telah diumumkan oleh OpenAI pada 30 November 2022 yang lalu.
Setelah diumumkan, ChatGPT atau “Optimizing Language Model for Dialogue” telah mendapat perhatian dan trafik yang hebat, menyebabkan banyak perbincangan di platform dalam talian mengenainya.
Apakah keajaiban ChatGPT yang membuatkan orang ramai tergila-gilakannya? Dalam artikel ini, kami akan memperkenalkan chatbot ini secara terperinci.


Apa itu ChatGPT?


ChatGPT ialah model bahasa yang dibangunkan oleh OpenAI yang boleh digunakan untuk tugas pemprosesan bahasa semula jadi seperti penjanaan teks dan terjemahan bahasa.
Ia berdasarkan model GPT-3.5 (Generative Pretrained Transformer 3.5), yang merupakan salah satu model bahasa terbesar dan paling maju yang tersedia pada masa ini.
Salah satu ciri utama ChatGPT ialah keupayaannya untuk menjana respons teks seperti manusia yang menjadikannya berguna untuk pelbagai aplikasi, seperti mencipta bot sembang untuk perkhidmatan pelanggan, menjana jawapan kepada soalan dalam forum dalam talian, atau bahkan mencipta kandungan diperibadikan untuk siaran media sosial.

Fungsi dan Kelebihan

Dibangunkan dengan teknologi kecerdasan buatan, aplikasi ini akan memberi respon atau jawapan untuk setiap pertanyaan yang anda kemukanan seperti:

Penjanaan teks: Boleh digunakan untuk menjana respons teks seperti manusia kepada gesaan, yang menjadikannya berguna untuk mencipta bot sembang untuk perkhidmatan pelanggan, menjana respons kepada soalan dalam forum dalam talian atau bahkan mencipta kandungan diperibadikan untuk siaran media sosial.
Terjemahan bahasa: Boleh digunakan untuk tugas terjemahan bahasa yang tepat dan lancar.

Ringkasan teks: Boleh digunakan untuk menjana ringkasan dokumen atau artikel yang panjang – berguna untuk mendapatkan gambaran keseluruhan teks dengan cepat tanpa perlu membaca keseluruhan dokumen.

Analisis sentimen: Boleh digunakan untuk menganalisis sentimen teks tertentu – berguna untuk memahami nada dan emosi keseluruhan sesuatu penulisan, atau untuk mengesan sentimen maklum balas pelanggan untuk meningkatkan kepuasan pelanggan.

Bagaimana Ia Membantu Perniagaan / Pemasaran (Marketing)?

Bagi yang tertanya-tanya, apa potensi yang boleh dilakukan oleh AI ini untuk mengembangkan perniagaan?
Antaranya adalah:
  1. Menghasilkan konten yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan
  2. Menganalisis teks atau maklumat yang berguna untuk pelanggan
  3. Menentukan trend data pelanggan
  4. Menjimatkan masa untuk memberi jawapan automatik kepada pertanyaan pelanggan